bloggpappans.blogg.se

Mitt liv, mina ord

"Sekret från bäverns rumpa ger vaniljsmak"

Kategori: Allmänt

"Uppgifter om bäveranalsekret i mat cirkulerar på nätet. Men är det en skröna? ”Det kan användas som "naturlig arom" i livsmedel”, säger Ulla Beckman Sundh vid Livsmedelsverket.                                    

Castoreum, eller bävergäll, är ett sekret som utvinns ur analkörtlarna på bävrar. Ämnet är en så kallad naturlig arom som kan användas i bakverk, glass, godis, drycker, såser och köttvaror, enligt Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket.

– Naturliga aromer kan vara extrakt från växter, svampar och i vissa fall djur. I märkningsbestämmelserna finns inga krav på att det ska anges vad det är för arom, med undantag för koffein och kinin, säger Beckman Sundh. "

Källa: DN Nyheter.

 

Allvarligt? Är det inte enklare att t.ex. ta en vaniljstång och mala ner istället för att jaga rätt på ett gäng bävrar och klämma ut sekret från deras analkörtlar ? Bara en tanke.

 

Samma sak som ICA (och troligtvis många andra företag) gör, är att de hellretar utländsk mjölk till sina produkter istället för svensk med argumentet är att råvarorna inte räcker?  Men va fan, stöd de svenska bönderna , låt staten hjälpa till så kanske vi slipper massa skitprodukter. Dessutom kommer priser gå ner om detta sker.

Många bojkottar t.ex. ICAs grädde för att råvarorna kommer från Tyskland. Men då bör de bojkotta Creme Fraichen, gräddfilen och flertal andra produkter men det gör de inte..

 

Det är mycket skit som händer inom livsmedelshandeln. Ett annat exempel är de svenska bären. Flertal utländska företag kommer och plockar  / köper våra bär just för att de är så jäkla nyttiga och boostade med vitaminer osv medan de svenska företagen köper bär från tyskland och Holland för att det är billigare ? Hur fan fungerar det egentligen? Jag vill gärna ha svenska bär, de är godare och nyttigare men nej nej, de får man betala minst 20 % mer för!  De kallas inte Superbär för inget.

Ett annat härligt exempel är en sorts nudlar. De tillverkas i Sverige, paketeras i kina för att åter fraktas till Sverige för att säljas. Onödigt? Ja? Bra för naturen ? Nej. Billigare? Ja. 

ALLT handlar om pengar vilket är så jävla tråkigt.

 

Man skulle bli politiker och göra världen bättre för våra barn...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: